Behovsstyret ventilation i Løkken Svømmehal

mandag 03.12.2018

Løkken Svømmehal anvendes af mange forskellige brugere og har behov for stor fleksibilitet og brugervenlighed i deres ventilation. Det opfyldes med nyt Euroclima anlæg fra Venti, som samtidig har reduceret strømforbruget med 70%.

De godt 1500 indbyggere i Løkken og omegn er ikke nok til at holde en svømmehal i drift året rundt. Derfor har haldirektør Karsten Vang med stor omhu sikret, at hallen anvendes af mange forskellige brugere og til flere formål.

Gæster fra Norge

Senest er 15 svømmere og ledere fra den norske svømmeklub i Kongsvinger taget hjem efter en uges træningslejr i Løkken. ”Vi har klubber fra hele Norden, som kommer på træningsophold her hos os,” fortæller Karsten Vang. ”De er glade for vores faciliteter i svømmehallen og tilbud om overnatning og bespisning i hallen.

Hyppigt skiftende behov
Samtidig benyttes svømmehallen også som badeland for områdets børn, til pensionistsvømning, svømmetræning for lokale klubber og meget mere. ”Det stiller store krav til svømmehallens ventilationsanlæg, da svømmere er meget kræsne,” siger Karsten Vang. ”Når vi skifter fra den ene brugergruppe til den næste, vil der ofte være ønsker til ændringer i temperaturen i vand og luft samt luftfugtigheden. Det havde vi ikke mulighed for at opfylde med vores hidtidige ventilationsanlæg, og vi var derfor på udkig efter et nyt anlæg, som var mere fleksibelt og brugervenligt.”

Fra én yderlighed til en anden
Karsten Vang havde ved en tidligere lejlighed været i dialog med salgschef Christian Rothmann fra Venti om udskiftning af svømmehallens anlæg, og valgte efter flere eksterne anbefalinger at tage fat i Venti igen for at høre mere om Euroclima løsningen.

”Med den nye løsning er vi gået fra én yderlighed til en anden,” fortæller Karsten Vang. ”I dag har vi en yderst fleksibel og brugervenlig løsning, hvor jeg hurtigt og enkelt kan regulere på temperatur og luftfugtighed, og i løbet af 30 minutter er det effektueret i hallen. På vores gamle anlæg skulle der en montør til at gøre det, og det kunne tage flere dage og var forbundet med en del omkostninger. Samtidig kan jeg - via en cloud løsning - også overvåge og ændre på parametre i hallen, når jeg er på farten eller hjemme om aftenen/i weekenden. Alt i alt giver det også en væsentlig større tilfredshed hos vores brugere og dermed en bedre konkurrenceevne for os som svømmehal.”

Specielle krav i svømmehal
Indeklimaet i en svømmehal er præget af den fordampede vandmængde fra bassinoverfladen. Jo større bassinoverflade, højere vandtemperatur og aktivitet, jo større fordampning og derved højere luftfugtighed. En høj luftfugtighed kan hurtigt sætte et negativt præg på indeklimaet og ødelægge bygningskonstruktionen. Der er derfor behov for effektiv ventilering som kan nedbringe luftens indhold af vand.

Dimensionering er afgørende
Når den rigtige ventilationsløsning skal dimensioneres er det afgørende, der tages højde for, at der skal holdes et svagt undertryk i svømmehallen. Det høje partikulære damptryk øverst i rummet vil beskadige bygningskonstruktionen, hvis ikke der sikres størst mulig tæthed af vægge- og loftkonstruktioner. 

I svømmehaller udsættes ventilationsanlæg for høj luftfugtighed og vandfordampning fra bassinerne samt intensive klordampe. Det stiller ekstraordinære krav til kanaler og aggregater. Euroklima aggregaterne, der er Eurovent-certificerede leveres med epoxybehandlede vekslere, der er udviklede til at modstå det særlige korrosionsaggressive miljø i svømmehaller.

”Vi har desuden både et varmtvandsbassin med en vandtemperatur på 33,5 grader og det store svømmebassin med en temperatur på 27 grader,” siger Karsten Vang. ”Det kan give udfordringer for ventilationen, hvis de ikke adskilles med en glasvæg. Men Venti har fået dimensioneret systemet, så det kører helt perfekt – og uden en glasvæg.”

Stor besparelse
Det nye anlæg er 50% større end det tidligere, og kan håndtere de hurtige omskift fra én temperatur og luftfugtighed til en anden. Det kræver kraftig udsugning og indblæsning. Samtidig er svømmehallens strømforbrug faldet til 30% af det tidligere, hvilket Karsten Vang naturligvis også er rigtig godt tilfreds med.

Venti – et godt bekendtskab
”Vi har på alle områder været særdeles tilfredse med samarbejdet med Venti,” fortsætter Karsten Vang. ”Det gælder både i det indledende rådgivningsarbejde, prissætningen på løsningen og hele montagefasen. Stod vores montører og manglede kanaler eller stumper, kom de dagen efter fra Venti. Og Christian (Ventis salgschef) rykkede hurtigt ud, hvis det var noget, han kunne hjælpe os med.  Venti har på alle måder været et rigtig godt bekendtskab.”

Læs mere om ETA POOL fra Euroclima

Kontakt os

Sender besked

Tak for din besked

Vi kontakter dig snarest